Яка ікона повинна висіти над вхідними дверима: значення

Віра в Господа – наше найдорожче багатство, єдиний вірний вектор, що веде нас по життю, найбільший дар і благодать. Ми з благоговінням повинні слідувати законам Святого Письма і потрібно нести в світ його благословення. Крім того, що наша душа йде за покликом віри, у нашій мирському житті є безліч символічних і святих речей, які допомагають нам, оберігають і висвітлюють нас, нашу сім’ю і дім. До таких святішим речей, в першу чергу можна і треба віднести ікони і лики Святих.

Ікона повинна бути в кожному будинку і квартирі, своїм світлом вона не тільки дарує відчуття благодаті, але і допомагає справлятися з важкими моментами життя, вона оберігає від злих помислів і бід, зберігає спокій і щастя в домі. Ікона і молитва обов’язково повинні бути в повсякденному житті людини, адже це сполучна ланка між нами і Господом. Люди знайомі з канонами християнства знають про те, які потрібно вішати ікони і куди, однак, можна повторити ці правила. Сподіваємося, для кого-то ці поради стануть корисними і важливими, допоможуть впустити в життя більше Божественного світла.

над дверима

Якщо ви стали власником нового житла, зробили ремонт або просто вирішили посилити свою віру, принісши в будинок частинку Божої благодаті, то віддавайте своє житло. Для цього, священнослужитель повинен виконати в будинку спеціальний обряд.

Другим кроком стає оформлення “Божниці” або домашнього іконостасу. В будинку ікони повинні розташовуватися в особливому місці, раніше його називали ‘червоним кутом’.

  • Божниця зазвичай розташовувалася в східній частині будинку, в світлому і чистому місці,
  • Потрібно постійно стежити за чистотою іконостасу, регулярне прибирання – обов’язкова умова,
  • Бажано, щоб місце, де ви будете оформляти іконостас, було вільно від зайвих предметів.

над дверима 2

Для кожної людини характерні окремі особливості і в питаннях віри теж. Тому для іконостасу використовуються ікони шановані в родині, але не варто забувати про церковної ієрархії:

  1. Першої вішають Трійцю або Розп’яття;
  2. Нижче образ Ісуса Христа, Божої Матері (ліворуч), Миколи Чудотворця ( праворуч);
  3. Лики апостолів і святих рівноапостольних;
  4. Канонічні зображення святих отців церкви;
  5. Ікони великомученика і мучеників церкви;
  6. Зображення преподобних;
  7. Далі розташовують праведників і церковних угодників;
  8. Самий нижній ряд займають блаженні.

Правильно оформлений іконостас допоможе вам знайти душевну гармонію і зміцнити свій зв’язок з Господом. Але деякі люди йдуть далі і вішають святі лики в інших місцях, в тому числі над вхідними дверима або навпроти неї. Яку святиню можна вибрати для цієї мети, спробуємо розібратися.

Існує кілька Святих образів, які можна повісити над вхідними дверима в будинку і це буде енергетично вірно.

“Семистрельная Божа Матір” – берегиня дому

Цей лик Божої Матері незвичайний тим, що Вона зображується одна і з сімома мечами, які встромляються їй у груди. Це символ жахливих земних мук і скорботи. Є варіант, на якому замість семи, зображені шість мечів.

1

Таку святиню можна повісити над вхідними дверима і вона вбереже дім від злих людей і нечистих помислів, а другий варіант зможе пом’якшити серця та встановити гармонію в родині. Зображення з шістьма мечами називають “Пом’якшення злих сердець”, цей святий образ допомагає здолати розлад у сім’ї і будинку, молячись йому можна позбутися від злості і поганих думок по відношенню до близьких та рідних.

Історія цього способу бере свій початок у Вологді, де в смутні часи постійно вирували епідемії. Так один селянин тяжко хворів вже втратив всяку надію на зцілення, але почув голос Господа, велевший йому відшукати ікону Богородиці і молитися їй про одужання. Старцю було наказано шукати в Богословській церкві, в її дзвіниці. Вона з’явилася йому на сходах дзвіниці, стоптана і брудна. Після того, як лик був очищений і їй стали молитися, вона не тільки подарувала зцілення селянинові, але і відвела епідемію холери від населення Вологди та її околиць.

Семистрельная Божа Матір володіє величезною силою і тому ставиться до неї необхідно особливим чином, нехай цей вибір стане не просто даниною моді, а обдуманим кроком, бажаним і благословенним.

“Вратарниця” – непорушна захист

Прообразом цього ліка стала відома купольна мозаїка з Софії Київської, розташована над головним вівтарем. Це образ Богоматері з піднятими до нього руками, благаючий небеса став на дев’ять століть справжнім оплотом Києва, з “Вратарницей” він не впав ні разу.А лик придбав всесвітню популярність як “Оранта-захисниця”.

2

Повісити цей лик в будинку можна і над вхідними дверима, і на стіну навпроти неї. З цим образом пов’язана цікава легенда, за якою старець зміг дістатися до омріяного міста, малолюдною вузькій дорозі охороняється Богородицею від злого велетня. По другій широкої і світлої стежці навпаки йшло багато людей, але всіх їх чудовисько ловило в мережі. Дуже символічний образ віри та сили духу.

Якщо це зображення буде висіти в будинку, можна відвести від родини і обителі біди і нечисті сили, а також людей зі злими помислами. Саме тому багато радять повісити Оранту саме навпроти або над входом.

Главная / Вибір / Яка ікона повинна висіти над вхідними дверима: значення